tipobet bets10

ΓΕΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η ακριβής προέλευση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι άγνωστη. Εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1890 στην Αγγλία ως παιχνίδι της αριστοκρατίας και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε και στα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα. Η ονομασία “πινγκ-πονγκ” προήλθε από τον ήχο που κάνει το μπαλάκι όταν κτυπά επάνω στο τραπέζι.

Στη δεκαετία του 1920 δημιουργήθηκαν οι πρώτοι σύλλογοι και το άθλημα άρχισε να γίνεται γνωστό σε όλον τον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) ιδρύθηκε το 1926 κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όπου ο Ούγγρος Ρόλαντ Γιακόμπι και η συμπατριώτισσά του Μαρία Μεντβάνσκι, επικράτησαν τόσο στο ατομικό όσο και στο διπλό. Το 1936, στο συνέδριο της Πράγας, αποφασίσθηκε να καθιερωθεί ως ονομασία του αθλήματος η Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Table Tennis).

Οι Ιάπωνες επικράτησαν στον παγκόσμιο χώρο στη δεκαετία του 1950, ενώ εισήγαγαν και ένα νέο τρόπο κρατήματος της ρακέτας, ο οποίος αργότερα τροποποιήθηκε από τους Κινέζους, που εξελίχθηκαν σε απόλυτους κυρίαρχους μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εμφανίστηκε στο προσκήνιο η ανδρική ομάδα της Σουηδίας, η οποία επικράτησε της Κίνας σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1989, 1991, 1993). Εντούτοις, από το 1995 έως σήμερα η Κίνα κυριαρχεί στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ενώ έχει παντοδυναμία και στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια, η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου. Οι τροποποιήσεις των κανονισμών κατέστησαν το άθλημα ελκυστικότερο και πιο δημοφιλές, ενώ η τεχνολογική ανάπτυξη έχει συνεισφέρει στην αύξηση της θεαματικότητας. Επίσης, με την ένταξη του αθλήματος στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1988 στη Σεούλ, η επιτραπέζια αντισφαίριση άρχισε να αποκτά μαζικό χαρακτήρα.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε συμμετοχή αθλήματα στον κόσμο, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία (ΙΤΤF) αριθμεί περισσότερες από 200 Εθνικές Ομοσπονδίες – μέλη. Από αγωνιστικής πλευράς, είναι σαφές ότι έχει αλλάξει τελείως το στυλ του παιχνιδιού. Η μοντέρνα επιτραπέζια αντισφαίριση βασίζεται πλέον στην ταχύτητα και τη δύναμη, ενώ τα καινούρια κτυπήματα απαιτούν άρτια τεχνική κατάρτιση.

Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται επισήμως την περίοδο του Μεσοπολέμου, δηλαδή στη δεκαετία του 1930, με ευθύνη του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1940 με ευθύνη του ΣΕΓΑΣ και νικητής ήταν ο Νίκος Μαντζάρογλου στο απλό, αλλά και το διπλό, με συμπαίκτη τον Παύλο Ιωαννίδη.

Από το 1926 έως το 1943 διεξάγονταν ανεπίσημα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και φιλικά τουρνουά, στα οποία πρωταγωνιστούσε ο Μαντζάρογλου, ο οποίος το 1931 κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, αγωνιζόμενος με τη σημαία της Γερμανίας επειδή η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Στις 20 Μαρτίου 1949 η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Αντισφαίρισης αποφάσισε να ιδρύσει τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και στις 23 Νοεμβρίου του 1956 εγκρίθηκε το πρώτο καταστατικό της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Από το 1996 στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εκπροσωπείται σταθερά στα τραπέζια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δήλωσε παρούσα σε έξι σερί διοργανώσεις, μάλιστα έχει εκπροσωπηθεί, έστω μία φορά, σε όλα τα αγωνίσματα πλην του ομαδικού γυναικών. Συνολικά έχουν ζήσει αυτή την τιμή τρεις αθλητές και δυο αθλήτριες: Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα μετράει πέντε ολυμπιακές συμμετοχές (1996, 2000, 2004, 2008, 2012), ο Παναγιώτης Γκιώνης τέσσερις (2004, 2008, 2012, 2016), ο Ντανιέλ Τσιόκας τρεις (1996, 2000, 2008) και από μία το 2004 η Αρχοντούλα Βολακάκη και η Μαρία Μοίρου.

Στην τεχνική καθοδήγηση των αθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν τη χαρά και την τιμή να βρεθούν συνολικά τέσσερις προπονητές. Την αρχή έκανε στην Ατλάντα ο Σέρβος Ντούσαν Οσμανάγκιτς. Στο Σίδνεϊ, την Αθήνα και το Πεκίνο ήταν στον πάγκο της εθνικής ανδρών ο Νίκος Κωστόπουλος. Τις γυναίκες στην Αθήνα κοούτσαρε ο Γιώργος Καρύτσας. Στο Λονδίνο έζησε την ξεχωριστή στιγμή ο Κώστας Βατσακλής που την έζησε πάλι το 2016 στο Ρίο.

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση είναι ατομικό άθλημα που περιλαμβάνει ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα. Τα ατομικά αγωνίσματα περιλαμβάνουν τα απλά ανδρών και γυναικών, τα διπλά ανδρών και γυναικών και το μικτό.

Στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνονται τα εξής τέσσερα αγωνίσματα: Απλό ανδρών, απλό γυναικών, ομαδικό ανδρών και ομαδικό γυναικών. Το ομαδικό ήρθε ν’ αντικαταστήσει τα αγωνίσματα του διπλού ανδρών και διπλού γυναικών, τα οποία τελευταία φορά ήταν στο πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ